Binnen de dermatologie is er steeds meer aandacht voor psychosociale uitkomstmaten van huidaandoeningen. Seksualiteit is er hier een van. Om deze reden vragen behandelaren vaker of patiënten een vragenlijst willen invullen. Middels deze methode kan er gescreend worden binnen welk domein mensen last hebben van hun huidaandoening. Dat maakt het makkelijker voor de arts om er gericht naar te vragen. Toch weten we dat er zowel voor de arts als de patiënt drempels bestaan die het beginnen over seksualiteit moeilijker maken. Tevens zijn er maar weinig specialisten op het gebied van de huidaandoeningen en seksualiteit. Om deze reden werken dermatologen en seksuologen steeds vaker samen. Wanneer er meer hulp nodig is, kunnen mensen doorverwezen worden naar de seksuoloog. Op sommige bijzondere poliklinieken, bijvoorbeeld voor mensen met een genitale huidaandoening gaat deze samenwerking al zo goed dat ze samen poli voeren.
Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen bij ziekte en beperking. Tijdens het eerste gesprek bekijkt de seksuoloog samen met de patiënt wat er precies aan de hand is. Daarna kijken zij samen hoe het beste verbeteringen worden bereikt. Vaak bestaat de behandeling uit gesprekken tussen de patiënt en de seksuoloog. Vaak wordt de partner ook betrokken bij het gesprek, maar zonder partner is ook mogelijk. Regelmatig worden oefeningen of opdrachten meegegeven. Een seksuoloog werkt samen met andere hulpverleners, zoals met een bekkenbodemfysiotherapeut, haptonoom of uroloog. De kosten voor een seksuoloog kunnen verschillen, omdat niet alle seksuologen hetzelfde tarief hanteren. Beperkte seksuologische zorg binnen het ziekenhuis wordt in sommige gevallen vergoed. Wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding van seksuologische hulp door een seksuoloog NVVS kun je het beste navragen bij je zorgverzekeraar.
Een huidaandoening zou een gezond en bevredigend liefdesleven niet in de weg mogen zitten. Toch is vermijding een groot probleem. Vermijding creëert afstand vanaf je eigen seksualiteit en die met anderen, wat resulteert in verlies van intimiteit. De stap om seksualiteit weer op te pakken wordt daarmee als maar groter. Hieronder enkele algemene handvatten die kunnen helpen om jou weer eigenaar te maken van je eigen seksualiteit: