Goede voornemens

 

voedingsexpert

Fris wakker worden, de hele dag volop energie, een positief zelfbeeld en lekker in je vel zitten. Klinkt als muziek in je oren toch? Als voedings- en leefstijlcoach help ik mensen bij het vinden en vasthouden van gezonde gewoontes. De meeste mensen weten hun goede voornemens gemiddeld zo'n 6 weken vol te houden en vervallen daarna weer in oude patroon. Vastgeroeste gewoontes doorbreken is soms gewoon heel lastig. Onmogelijk is het zeker niet, want als je het slim aanpakt zet je je voornemens om in nieuwe gewoontes. "Maar hoe dan?" hoor ik je denken Hierbij mijn vijf concrete tips die je kans op slagen aanzienlijk vergroten.

Helder doel

Dit is een essentieel onderdeel bij het maken van een plan. Maar een doel is ook heel persoonlijk en dus iets om echt even bij stil te staan. Een doel kan een vast getal zijn zoals een het aantal kilo’s dat je wil kwijtraken of een afstand die je graag wil kunnen rennen, maar soms is een statisch doel ook belemmerend. Want stel dat je je prima voelt als je 2 kilo boven je streefgewicht zit, of misschien is die gekozen afstand niet eens lang genoeg. Dan zit je vast aan een getal, daarom is een ander soort doel soms ook het overwegen waard. Wat dacht je de trap oplopen zonder buiten adem te zijn, of lekker met je kinderen mee voetballen. Welk doel vergroot jouw levensgeluk en geeft je een goede dosis zelfvertrouwen? Tip: Schrijf een aantal steekwoorden op die dit doel kenmerken en kom zo tot een mooie formulering.

Maak een plan

De plannen die je maakt hebben meer kans van slagen als je nadenkt over je aanpak. Vanuit het niets 6 keer per week gaan sporten of een sapkuur starten is niet verstandig. Bekijk je weekschema en plan je sportmomenten in, begin dan met een haalbaar aantal keer. Je eetgewoontes aanpakken heeft meer kans van slagen als je je huidige eetgewoontes eerst in kaart brengt. Maak een eetdagboek en kijk eens kritisch naar alle extraatjes, portiegrootte en glazen alcohol. En pak het stap voor stap aan. Als je wil stoppen met roken kun je hulp vragen aan je huisarts of een leefstijlcoach en samen (met of zonder medicatie) een plan opstellen.

Omarm het proces

Je doel bereiken is een mooi streven, maar belangrijker nog is accepteren dat het een proces is. Maak dus haalbare doelen en verwacht niet het onmogelijke van jezelf. De kans dat je teleurgesteld raakt omdat je ze niet haalt is groot en daarmee verdwijnt vaak ook alle motivatie om door te gaan met je aanpassingen. Doe het stap voor stap en ga voor een gezond, sterk lijf. Zie bijvoorbeeld de eerste vijf kilo als doel op zich en neem daarna de volgende stap. Zie elke dag als een frisse start, je kunt elk moment weer een keuze maken. Zit het even tegen of loopt een dag anders dan gepland, accepteer dat dan en besef dat je een volgend moment weer een andere keuze kan maken, er is dan nog niets verloren. Dat gebeurt pas als je opgeeft.

Juiste instelling

Aanpassingen doen omdat je jezelf niet mooi, perfect of de moeite waard vindt werkt vaak niet. Zie aanpassingen als goede zorg voor je lichaam, als cadeautje aan jezelf. Een sterk gezond lijf geeft je zelfvertrouwen en energie. Streef naar vooruitgang, niet naar perfectie!

Deel/share

Deel je doelen met mensen die je kunnen ondersteunen. Vrienden, collega's of familie. Maak afspraken om samen te gaan sporten, of deel je gezonde recepten met elkaar. Kies in ieder geval mensen uit waarvan je weet dat ze het beste met je voor hebben. Sharing is caring!

Ik wens je een mooi, gelukkig en vitaal Nieuw Jaar toe!

Succes!

Susanne Verzuu, Voedings- en lifestyle coach

www.Foodfulness.nl

 

tekst : Susanne Verzuu / FOTO: Jelle de Jonge

 
 

Laatste nieuws

12-09-2024 - Algemeen - EADV Congress in de RAI in Amsterdam
12-09-2024 - Algemeen - EADV gastlessen Huid in de klas!
12-09-2024 - Algemeen - Hackathon Lekker in je vel
Naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

06 - 40 31 48 02
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏