Huid en werk - Veelgestelde vragen

 
Moet ik op mijn werk vertellen dat ik een huid- of haaraandoening heb?

Nee, je hoeft dit op je werk niet te vertellen. Houd er wel rekening mee, dat als je door je gezondheidsklachten je werk minder goed kan doen, dit wel vragen oproept. Ook dan hoef je niet precies te vertellen wat je klachten zijn. Wel is het belangrijk dat je aangeeft wat je beperkingen zijn en wat je nodig hebt om goed te blijven functioneren. Zowel jij als je werkgever zijn samen verantwoordelijk om je zo gezond mogelijk aan het werk te houden. 

Als je relatie goed is met je leidinggevende en je collega’s, verloopt dit meestal soepel. Wees open en vertel wat er aan de hand is.  Ze hebben meestal geen idee wat de gevolgen van je aandoening zijn. Geef aan wat je wel kunt en waarin je beperkt bent. Zoek voor jezelf uit wat je aankunt op een hele slechte dag. Zo weten ze op je werk wat ze minimaal van je kunnen verwachten. Weet je nog niet wat je wel of niet kunt? Geef dit dan aan, zodat je collega’s weten dat je nog zoekende bent. Hoe duidelijker jij bent, hoe makkelijker het voor je leidinggevende en je collega’s is om je te helpen of je werkzaamheden aan te passen.

Komen jullie er niet uit?

  • Schakel dan de bedrijfsarts in
  • Vraag de kennischamp om advies
  • Laat je coachen door een ervaringsdeskundige professional via Centrum Chronisch Ziek en Werk.
 
Wat is de rol van een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een medisch specialist op het terrein van arbeid en gezondheid. Iedere organisatie heeft een contract met een arbodienst, of met een zelfstandig werkende bedrijfsarts. Hij adviseert jou en je leidinggevende hoe je gezond aan het werk kunt blijven, of weer kunt komen wanneer je bent uitgevallen. De bedrijfsarts kijkt wat er in jouw situatie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen, aan het aanpassen van je werkuren, of (tijdelijk) andere taken.

De bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat hij alleen je werkgever mag vertellen wat je beperkingen zijn, zodat je werkgever je werk daarop kan aanpassen. De bedrijfsarts mag niet zeggen welke gezondheidsklachten je precies hebt. Je hebt ook recht op een bezoek aan de bedrijfsarts met je vragen hoe je voorkomt dat je uitvalt, een zogenaamd preventief consult. Je bedrijfsarts mag ook op je werkplek komen kijken om te zien hoe je werk in praktijk geregeld is. Hij is dan in staat betere je adviezen te geven.

Ben je ziek thuis? Dan adviseert de bedrijfsarts hoe je weer het beste terugkeert naar je werk en begeleidt jou daarin. Een bedrijfsarts werkt samen met andere zorgprofessionals en met de preventiemedewerker van de organisatie waar je werkt. Meer over de functie van de bedrijfsarts vind je via deze link: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/bedrijfsarts

 
Ik ben het niet eens met de adviezen van de bedrijfsarts. Wat kan ik doen?

Als je het niet eens bent met de adviezen van je bedrijfsarts, kun je een second opinion (tweede mening) bij een andere bedrijfsarts aanvragen. Een onafhankelijke bedrijfsarts kijkt dan met je mee en geeft advies over de beste weg naar herstel en terugkeren naar je werk. Jij krijgt het advies van de bedrijfsarts en jij bepaalt ook wie dat advies nog meer krijgt.

Je eigen bedrijfsarts moet je voor de second opinion aanmelden. Je werkgever betaalt het consult. Wel moet de onafhankelijke bedrijfsarts genoemd zijn in de afspraken met de arbodienst. Informeer binnen je eigen organisatie hoe dat geregeld is. Je kunt dit navragen bij de ondernemingsraad, bij kleinere organisaties de personeelsvertegenwoordiging of bij medewerkers van de afdeling personeelszaken. Meer informatie over de second opinion vind je via deze link: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/second-opinion

 
 
 

Laatste nieuws

12-09-2024 - Algemeen - EADV Congress in de RAI in Amsterdam
12-09-2024 - Algemeen - EADV gastlessen Huid in de klas!
12-09-2024 - Algemeen - Hackathon Lekker in je vel
Naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

073 - 22 00 433

taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏