Je wilt gaan solliciteren maar je hebt een gat in je CV. Je bent er een tijdje uit geweest, dat maakt je wellicht wat onzeker. Een gat in je CV valt elke (toekomstige) werkgever op en hij of zij zal er naar vragen. Toch is dat gat minder erg dan je denkt, mits je een goed verhaal hebt. Je hebt altijd wel iets gedaan, ook als je een tijd niet hebt gewerkt vanwege ziekte.
Een paar algemene tips:
Ook tijdens ziekte en herstel daarvan heb je ervaringen opgedaan die je interessant maken. In de periode van afwezigheid door je gezondheidsklachten:
Meer informatie en tips over het omgaan met een gat in je CV vind je hier:
Heb je meer werkzoekvragen? Kijk dan eens of er in jouw buurt een team van JobHulpMaatje actief, zij kunnen je helpen bij jouw volgende stap op de arbeidsmarkt.
Dat je een gesprek goed voorbereidt, is logisch. Verdiep je tijdens je voorbereiding op het gesprek goed in de organisatie en de functie waarop je solliciteert. Verwacht je problemen? Zo ja, welke? Hebben de knelpunten die je signaleert consequenties voor het uitoefenen van de functie? Zo ja, dan moet je je gezondheidsklachten melden.
Verplaats je in de positie van je toekomstig werkgever. Wat zou jij dan willen weten als je iemand voor je hebt met dezelfde gezondheidsklachten die jij hebt? Oefen het gesprek met een vriend of vriendin. Diegene mag zich helemaal uitleven en alle vervelende vragen stellen.
Als je geen zichtbare beperking hebt, hoef je nooit in een eerste gesprek te beginnen over je gezondheidsklachten. Als het nodig is om over je aandoening te praten doe dat dan zo laat mogelijk in het sollicitatieproces. Bekijk eerst of er een klik is en of jij je vertrouwd genoeg voelt. Je merkt op een gegeven moment vanzelf of de gelegenheid is aangebroken om het te vertellen. Meestal is dat in het tweede of derde gesprek.
Kan je werkgever gebruik maken van regelingen? Bijvoorbeeld door subsidies of premiekortingen vanuit het UWV? Dat kan een extra reden zijn om wel over je gezondheidsklachten te beginnen. Ook hier geldt: houdt het positief. Erken en geef je beperkingen aan en vertel gelijk wat je wel kunt.
Download de regelingen voor werkgevers
Download de aandachtspunten voor een gesprek
Gefeliciteerd, in principe ben je aangenomen. Er moet alleen nog 1 gesprek plaatsvinden om verdere afspraken te maken: het arbeidsvoorwaardengesprek. Natuurlijk gaat het hier om afspraken als salaris, hoeveelheid uren en taken, maar ook om zaken als:
Zorg dat je ook op dit gesprek goed bent voorbereid. Denk na over wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Maak een lijstje met de ‘eisen’ die jij hebt. Voorbeelden van wat er op je lijst kan staan:
Onderbouw je wensen goed en geef duidelijk aan waarom je iets wilt of nodig hebt. Wat levert het je werkgever op als er aan jouw wensen wordt voldaan? Bijvoorbeeld later beginnen of flexibel werken zorgt ervoor dat je geconcentreerder kunt werken en daardoor de kwaliteit van je werk beter is. Heb je nog meer vragen over solliciteren? Stel ze aan onze arbeids- en gezondheidsexpert.