Iedereen heeft wel eens gehoord over gordelroos, maar weinig mensen weten wat voor ziekte het precies is en welke symptomen je kunt ervaren. Eén op de vier Nederlanders kan gordelroos krijgen. Om de veelvoorkomende ziekte een gezicht te geven en bespreekbaarder te maken wordt van 26 februari t/m 3 maart de tweede editie van de Gordelroos Bewustwordingsweek georganiseerd.
Tijdens de Gordelroos Bewustwordingsweek zetten we ons samen in met onder andere het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, GGD Platforms, International Federation on Aging (IFA), Stichting Pijn-Hoop en GSK om meer bewustwording te creëren rondom gordelroos. De verhalen van anderen horen en je eigen ervaringen delen, kan opluchten. Dat is belangrijk, want de impact en de gevolgen van deze ziekte kunnen soms net zo groot als onzichtbaar zijn - zélfs voor naasten.
Dit is gordelroos
Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes. Het is hetzelfde virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt, een ziekte die ruim 95% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft gehad. Na genezing van waterpokken blijft het virus ‘slapend’ aanwezig in het lichaam. Maar, als gevolg van een geleidelijk minder effectief afweersysteem, kan het weer opleven naarmate men ouder wordt - en gordelroos veroorzaken. Dit gebeurt bij één op de vier Nederlanders en gaat vaak vanzelf over. Soms kan het langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou.
Op www.aandachtvoorgordelroos.nl vind je informatie, praktische tips en verhalen. Iedereen kan zijn of haar eigen verhaal delen en steun halen uit de verhalen van anderen. Gordelroos kent vele gezichten - wat is jouw verhaal?
Deel jouw verhaal of laat je inspireren door verhalen van anderen op: aandachtvoorgordelroos.nl