Lespakket Huid in de Klas leert basisschoolleerlingen alles over de huid

Geplaatst op 06-05-2024  -  Categorie: Algemeen

Kinderen gebruiken steeds vaker en steeds jonger cosmetische producten, zo meldt de NOS vandaag. “Influencers stuwen omzet cosmeticabranche, mede dankzij heel jonge volgers.“ Huid Nederland heeft voor basisscholen lesmateriaal ontwikkeld, van groep 1 tot en met groep 8 leren leerlingen hoe ze goed voor hun huid kunnen zorgen. Ook sociale media komen aan bod. Naast basiskennis over de huid en veelvoorkomende huidaandoeningen besteedt het lespakket aandacht aan zonbescherming.

Chronische huidaandoening

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Op iedere basisschool zit dus wel een leerling met een chronische huidaandoening zoals eczeem, vitiligo, psoriasis of een wijnvlek. Het bespreekbaar maken van de huid en het hebben van een huidaandoening op school is belangrijk. Leerlingen met een huidaandoening kunnen zich schamen voor hun huid of krijgen te maken met vooroordelen. Door alle leerlingen al jong te leren hoe de huid werkt, en waarom bij sommige kinderen de huid er anders uitziet, ontstaan er minder gezondheidsrisico’s en minder vooroordelen. Bovendien wordt er vaak gevraagd aan een kind met een huidaandoening om er een spreekbeurt over te geven, daar voelt niet ieder kind zich prettig bij.

Lesactiviteiten

Het lesmateriaal is gratis te downloaden van de website Huidindeklas.nl. De leskoffer is aan te vragen bij Huid Nederland met leuke extra’s (zo lang de voorraad strekt). Op de website vind je werkbladen voor groep 1 en 2, 3 en 4, 5 en 6, 7 en 8. Kinderen in groep 1 tot en met 4 werken met kleinere opdrachten, prentenboeken en liedjes. De oudere leerlingen krijgen een huidpaspoort, maken opdrachten en kruiswoordpuzzels, doen een quiz en een proefje. Ook bekijken leerlingen video’s waarbij meningsvorming en digitale vaardigheden centraal staan. Wanneer is iets waar, en wanneer volg je een onlineadvies op? De lessen zijn flexibel inzetbaar naar eigen inzicht van de leerkracht en sluiten aan bij de bouwstenen in het primair onderwijs.

Samenwerking

Bij de ontwikkeling van dit pakket is samengewerkt met dermatologen, verpleegkundig specialisten, onderwijsexperts, leerkrachten, huidtherapeuten (NVH) en patiëntenvertegenwoordigers. Het project is mede mogelijk gemaakt door Huid Nederland, ZonMw, NVDV, MenzisFonds, Stichting CW de Boer en Under Your Skin Foundation.

Huidfonds

Huidfonds voert momenteel een publiekcampagne rondom Huidkanker. Deze campagne bevat lessen over huidkanker. De lessen over huidkanker zijn naast het lespakket Huid in de Klas te volgen. 

Meer informatie:

Huid Nederland

 

 


 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏