Hoera 1: mogelijk afschaffing eigen risico
Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer stemt voor zo snel mogelijke afschaffing van het verplicht eigen risico in de zorgverzekering. Zo kopt de Telegraaf.
Volgens de indieners van de motie (SP en Partij voor de Dieren) is het eigen risico voor 1 op de 4 mensen een reden om zorg te mijden. Volgens andere bronnen blijkt uit berekeningen dat een verzekerde gemiddeld € 232 aan eigen risico betaald. Wij berichtten eerder dat veel huidpatiënten gegarandeerd jaarlijks het verplicht eigen risico van € 385 betalen. Daarmee is het een premie op ziek zijn en onderdeel van de stapeling van zorgkosten. Afschaffing van het eigen risico is dus een goede stap om de zorgverzekering meer solidair te maken.
Hoera 2: een zorgverzekering zoals die bedoeld is
Vanaf 2024 worden zorgverzekeraars beter gecompenseerd voor ongezonde verzekerden. Dat neemt een belangrijke prikkel weg om vooral gezonde mensen als verzekerden binnen te halen. Dat gebeurde vooral via de aanvullende verzekering. Die zo interessant mogelijk voor gezonde verzekerden werd gemaakt en niet voor mensen met chronisch aandoeningen, zoals wij eerder aangaven. Volgens NRC kunnen zorgverzekeraars zich met het verbeteren van de compensatie voor ongezonde verzekerden gaan onderscheiden door voor bepaalde chronische ziektes de beste zorg te gaan inkopen. Een zorgverzekeraar stelt: ‘Het is goed denkbaar dat we voor specifieke groepen patiënten op maat gesneden afspraken maken met zorgaanbieders.’
Volgens een zorgstelseldeskundige gaat het zorgstelsel eindelijk functioneren zoals het is bedoeld: ‘Het is gênant dat zorgverzekeraars twintig jaar lang een financiële prikkel hebben gehad om chronisch zieken te weren.’
Voor Huid Nederland is het beter laat dan nooit. Wij pleiten al langer voor een gepaste zorg benadering die begint bij de patiënt en vanuit de inhoud komt tot een samenhangende aanpak. Zowel met integrale zorgpaden en zorgnetwerken voor huidpatiënten, alsook een daarop afgestemd vergoedingenbeleid.
Wij zullen onze ideeën presenteren aan zorgverzekeraars en politiek!