Onderstaand persbericht verstuurden wij vorige week naar een aantal landelijke en lokale media. Helaas staat Jolien vandaag niet voor de klas, zij heeft een coronabesmetting opgelopen. Karin was er wel en stond ook de lokale radio te woord. Luister hier naar het item op de radio.
Jolien van der Geugten en Karin Veldman staan maandag 27 en dinsdag 28 juni voor de klas op Kindcentrum de Scharmhof in Assen, om kinderen meer te leren over het grootste orgaan van hun lichaam: de huid. Van der Geugten schreef het kinderboek ‘Joris en de tijger’ voor haar zoon met een huidaandoening. Veldman woont in Assen en werd met een huidaandoening geboren. Beiden werkten ze aan het lespakket ‘Huid in de Klas’. Dat gaan zij maandag introduceren.
Leskoffer Huid in de klas
Iedereen heeft wel eens een wratje, een schaafwond, een pukkel of voetschimmel. Wat is het eigenlijk, en is het besmettelijk? Is het te voorkomen, en hoe moet je het verzorgen? De leskoffer Huid in de klas vergroot met diverse interactieve lesmaterialen de kennis van leerlingen van groep 5 t/m 8 over hun eigen huid en huidaandoeningen. Naast basiskennis over de huid en veelvoorkomende huidaandoeningen besteedt het lespakket aandacht aan zonbescherming. Veldman: “Als ongeveer 1 op de 6 volwassenen huidkanker krijgt, is dit lesprogramma hoognodig. Wij leren kinderen met Huid in de Klas hoe je moet smeren en weren voor de zon en waarom dit belangrijk is".
Chronische huidaandoening
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Op iedere basisschool zit dus wel een leerling met een chronische huidaandoening zoals eczeem, vitiligo, psoriasis of een wijnvlek. Het bespreekbaar maken van de huid en het hebben van een huidaandoening op school is belangrijk. Leerlingen met een huidaandoening kunnen zich schamen voor hun huid of krijgen te maken met vooroordelen. Door alle leerlingen al jong te leren hoe de huid werkt, en waarom bij sommige kinderen de huid er anders uitziet, ontstaan er minder gezondheidsrisico’s en minder vooroordelen. Bovendien wordt er vaak gevraagd aan een kind met een huidaandoening om er een spreekbeurt over te geven, daar voelt niet ieder kind zich prettig bij.
Lesactiviteiten
Het lesmateriaal is gratis te downloaden van de website Huidindeklas.nl. De leskoffer is aan te vragen bij Huid Nederland met leuke extra’s (zo lang de voorraad strekt). Op de website vind je werkbladen voor groep 5/6 en groep 7/8. Leerlingen krijgen een huidpaspoort, maken opdrachten en kruiswoordpuzzels, doen een quiz en een proefje. Ook bekijken leerlingen video’s waarbij meningsvorming en digitale vaardigheden centraal staan. Wanneer is iets waar, en wanneer volg je een onlineadvies op? De lessen zijn flexibel inzetbaar naar eigen inzicht van de leerkracht en sluiten aan bij de bouwstenen in het primair onderwijs.
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van dit pakket is samengewerkt met dermatologen, verpleegkundig specialisten, onderwijsexperts, leerkrachten en patiëntenvertegenwoordigers. Het project is mede mogelijk gemaakt door Huid Nederland, ZonMw, NVDV, MenzisFonds en Under Your Skin Foundation. Huid in de klas heeft een promotievideo opgenomen met Edwin Rutten, bekend van televisie als ‘Ome Willem’. Rutten is bestuurslid bij Under Your Skin Foundation en zet zich in voor kinderen met een huidaandoening.
Gaan met die banaan
Naast de ontwikkeling van de leskoffer sloegen Huid Nederland en Univé de handen ineen voor zonpreventie. In de mini-game die Huid Nederland met Univé ontwikkelde binnen het online spel Fruitfriends!, moeten spelers hun Fruit Friend (een banaan) zo goed mogelijk insmeren, zodat hij niet verbrandt. Smeer je regelmatig en overal in met een dikke laag, want voordat je het weet ben je, net als je Fruit Friend, een gebakken banaan! Het spel is gratis te downloaden en maakt onderdeel uit van een breder lespakket voor basisscholen over veiligheid. Univé schenkt in dit kader een zonnebranddispenser aan de school in Assen.
Kindcentrum de Scharmhof
De leerlingen van Kindcentrum de Scharmhof in Assen werken aan een project over hoe voor jezelf en de ander te zorgen. Karin en Jolien gaan maandag 27 en dinsdag 28 juni de klassen langs om de huid bespreekbaar te maken. Bij de jongere leerlingen (groep 1 t/m 4) doen zij dit met behulp van het prentenboek Joris en de tijger. De oudere leerlingen (5 t/m 8) gaan aan de slag met het lespakket Huid in de klas.
Meer informatie:
Huid Nederland